top of page

Ylvingen

Ylvingen 

Ylvingen er ei øy i øykommunen Vega på Helgeland i Nordland. Her har det bodd folk i lange tider, men det er dessverre lite historie å finne om øylivet før krigen. Øya er avlang, ca 6 km lang, 2 km bred  og er totalt på 7,6km2, les mer her. Vi har samlet litt info til deg her, så håper vi å snart få tilgang på mer detaljer om øylivet før i tiden som vi kan dele med deg.

 

2. verdenskrig

Under 2. verdenskrig bodde det omtrent 200 mennesker på øya,  i tillegg til rundt 200 tyske soldater og 250 krigsfanger (for det meste fra Øst-Europa) som jobbet på tyskernes anlegg. Ylvingen kystfort, eller Heeres-Küstenbatterie 31/974 Ulvingen (12/750) , ble påbegynt i 1941 og gjort ferdig 1942. Det gikk med mye betong og sement, og det ble faktisk anlagt en jernbane for transport fra havna. På Tyskerhåjen som den kalles, haugen ca midt på øya, kan du nå se og utforske seks kanonstillinger, rester av skyttergraver, løpeganger, sykestue og brakker. Tyskerne var strategiske, og valgte denne toppen da man har god utsikt over både ytre og indre skipslei herifra. I dag er det et flott turmål for å nyte både soloppgangen og solnedgangen. 

 

Ønsket om eget gudshus

Folket på Ylvingen kjempet lenge for å få en gravplass og et gudshus på øya, da det var delte meninger i kommunen om dette var nødvendig. I 1954 fikk de godkjenning av kommunestyret til gravplass og klokkehus, og ett år etter ble kirkegården vigslet. Dette gjorde at interessen for et eget gudshus økte, men ventetiden skulle vise seg å bli lang. 

 

I 1957 fikk de et nytt skolehus på øya og ideen og håpet om at den gamle kunne bygges om til et kapell levde blant folket.  Det viste seg dessverre at tomta ikke var tilgjengelig og materialet var for dårlig til å brukes om igjen. 

 

I 1963 ble søknaden om vigslingstillatelse for et bedehuskapell på Ylvingen vedtatt av kommunestyret, og da tegningene av kapellet ble innvilget av Kirke og Undervisningsdepartementet i 1965 var de klare til bygging. 

 

For å finansiere dette samlet lokalbefolkningen inn imponerende 12.000kr i tillegg til gaver som altersølv, døpefat, brudestoler og bibler.

 

I 1966 la biskop Wisløff ned grunnsteinen til kapellet og ett år senere i 1967 var det han som vigslet kapellet.  Ylvingen Kapell, bygget som en langkirke i tre finner du en kort spasertur fra Himmelblå brygge. 

 

Himmelblå

I 2007-2008 valgte NRK å ta i bruk Ylvingen som lokalitet da de spilte inn dramaserien Himmelblå, øya ble med dette kjent for nordmenn og har beholdt kallenavnet videre. I dag er det rundt 30 fastboende på øya, men verken skole eller butikk. For slike ærend må man reise ut til Vega eller inn til Brønnøysund. 

 

Rundt på øya

Det er svært mange muligheter for aktiviteter på Ylvingen. Er du glad i naturen kan du ende opp med å bli værende på øya. Det mest naturlige er aktiviteter på sjøen, og hos Himmelblå Brygge kan du melde deg på både seiltur og kajakkurs. Har du mer lyst på aktiviteter med fast grunn under beina kan vi anbefale en fottur til Løkta eller Tyskerhåjen. Ta gjerne en titt innom restauranten og slå av en prat om det ene eller det andre. 

 

Fottur til Tyskerhåjen (velkjent tysk bunkers): Fra Himmelblå spaserer du bort til krysset, ta til høyre og fortsett asfaltveien innover på øya til du kommer til kirka hvor veien dreier mot høyre. Gå til omtrent midt på øya og du befinner deg på ei lang slette. Etter hvert vil du se en liten parkeringsplass hvor det er skiltet opp til Tyskerhåjen. Til fots tar turen ca. 30-45 minutter fra Himmelblå.


Rødløypa til Løkta: Fra Himmelblå Brygge går du mot krysset og tar til høyre. Etter snaue 100 meter tar du igjen til høyre og følger denne veien til endes. Her finner du starten på rødløypa like ved et jorde og et lite bjørkekratt, markert med rød maling. Videre er det bare å følge denne fine stien langs sjø, viker og strender, og se etter de  røde merkene om du blir i tvil. Vendepunktet er "Løkta", og herifra kan du velge å gå tilbake samme veien du kom fra eller gå rett innover på øya mot Tyskerhåjen og gjøre det til en rundtur.

ylvingen full (Tilpasset) - Knut Kalland

Følg oss på Instagram @himmelblaa_brygge

Instagram
bottom of page