Intervju:
OL-roer og fridykker Martin Helseth har vært på Ylvingen hver sommer nå i flere år. Vi tok en prat med han om hvorfor.
Martin er til daglig roer i den norske OL-troppen. På fritiden er han miljøengasjert og gjør en innsats for et renere hav. Han bruker fridykkingen som er verktøy for å nå søppel som har havnet på havbunnen. Han har også erfaring med konkurransefridykking og har fridykket til 40 meter. Men først og fremst bruker han fridykking for å finne roen og koble av fra alt stress og mas på landjorda.
Hans våte eventyr startet som ung gutt
Som ålesunder med båt og en pappa som er dykker har jeg brukt mye tid i det våte element igjennom oppveksten. Jeg tok mitt første fridykkersertifikat som 11-åring fordi jeg ville bli like kul som pappa og jeg har alltid vært fascinert av hva som finnes under overflaten.
Fridykking er en lavterskel måte å utforske det som skjer under overflaten på.
Man slipper å tenke på å fylle dykkerflasken eller bære masse tungt utstyr. Man glir lydløst rundt i sjøen der man kan skaffe middag, gjøre småjobber eller bare nyte fred og ro bort fra hverdagens mas.
Hva er din kuleste opplevelse som fridykker?
Jeg fridykker mye hjemme på Sunnmøre hvor jeg ofte utforsker nye steder, som mini-ekspedisjoner. Jeg kan ligge timesvis i sjøen og studere små skapninger, ta bilder, drive undervannsjakt, trene apnea eller plukke søppel. Det var da jeg bestemte meg for å utforske sørsiden av Giske med en kompis at vi havnet midt i en enorm stim med tobis som er en type byttefisk. Etterhvert fant havsulene veien til der vi lå hvor de tok opp jakten på småfisken. De stupte i enorm fart ned like ved der vi lå og jeg fikk sett en under vann, som var et majestetisk skue.
Da jeg gjorde ned-dykk så jeg lyr som jaktet stimen fra undersiden og når jeg svømte helt til bunnen fikk jeg sett en stor kveite som også ønsket seg en del av matfatet.
Jeg hadde med meg harpunen, men ville heller benytte anledningen til å bare nyte og være tilstede der og da fremfor å skulle jakte lyr eller kveite. Jeg husker jeg var i en kraftig lykkerus da jeg kom på land igjen. Det står igjen som den største opplevelsen min i sjøen til nå. Naturen kan være vakker.
Dette er det tredje året du kommer til Ylvingen. Hva tiltrekker deg med Helgelandskysten?
Den lange kjøreturen til Ylvingen er virkelig verdt det! Himmelblå Brygge er virkelig en perle hvor jeg finner roen blant hyggelige løsningsorienterte folk med lave skuldre.
Stedet er en fantastisk kontrast fra livet jeg lever til vanlig som roer på landslaget med mye stress og jag, på jakt etter små marginer som gjør at båten flytter seg litt fortere.
Jeg kommer til Ylvingen i friuken min for å lade de mentale batteriene, og for å treffe nye folk. Jeg håper å få til å lære bort fridykking på en måte som gjør at andre også forelsker seg i denne fantastiske hobbyen.
Hvem synes du fridykking passer for?
På kurs dukker det opp veldig mange forskjellige folk med ulike tilnærminger til fridykking, jeg har et mål om at alle som dukker opp på kurs skal oppleve mestring. På kurs møter jeg gjerne alt fra de som er interessert i undervannsjakt til de som vil lære seg å holde pusten lenge, til de som vil oppleve avslapping, vil oppleve store naturopplevelser eller bruke fridykkingen som en form for meditasjon.